niedziela, 10 maja 2015


 KULINARNIE 

w Krzesławicach

W piątek uczniowie z klasy II Gimnazjum przeprowadzili zajęcia kulinarne dla młodszych kolegów z klasy 6. Na wstępie gimnazjaliści zapoznali kolegów z zasadami higieny i bezpieczeństwa podczas sporządzania potraw oraz z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, których należy przestrzegać pracując przy urządzeniach do obróbki cieplnej. Następnie Ewelina odczytała szóstoklasistom przepis na gofry, na podstawie którego przygotowano tą smaczną przekąskę. Dziewczęta stopniowo dodawały składniki przepisu aby ich młodsi koledzy mogli zapoznać się z każdym etapem przygotowywania posiłku. Gofry zostały podane z naturalną bitą śmietaną, owocami  lub powidłami. Karolina, Kasia, Ewelina, Ula, Teresa i Julka poradziły sobie znakomicie zarówno z przygotowaniem gofrów jaki i sprzątaniem po zajęciach;). Zapach roznosił się po całej szkole, było pysznie i niewykluczone że dziewczęta zaprezentują swoje zdolności kulinarne na czerwcowym pikniku :)







1 komentarz:

  1. Wow! To ja już się w kolejkę po pachnącego gofra ustawiam :)
    Zajęcia kulinarne to bardzo pasjonujące lekcje. Ciekawe, które owoce cieszyły się największym powodzeniem, jako kolorowy dodatek?

    OdpowiedzUsuń